Vender problemet tilbage?

Idag havde jeg en snak med en mand ang. behandlingen af tinnitus. Han fortalte, at hans kone tidligere havde modtaget akupunkturbehandlinger for tinnitus – hvilket også havde hjulpet. Men efter noget tid vender problemet tilbage.

“Så turde hun ikke prøve akupunktur mere. Det virkede jo ikke!” var sådan nogenlunde hans ord.

akupunkturbehandling i Randers, akupunktur, smerte, stress, akupunkturbehandling, Randers, elfvingakupunktur.dk

 

Men det passer ikke. Akupunkturen virkede jo. Mislyden forsvandt.
Problemet er, at at vores livsstil måske ikke altid er helt optimal, hvilket kan skabe grobund for forskellige ubalancer. Tinnitus kan fx godt være stressbetinget.

Forestil dig nu følgende scenarie:

Du har en konstant hylen eller susen i dine ører og vælger at opsøge en akupunktør for at få behandling for dette.

Måske finder I sammen ud af, at du er lige lovligt stresset. Måske gør I ikke.
Lige meget hvad, så har du jo øget fokus på dig selv i. Dit liv og din krop. Du er mere opmærksom på hvordan du har det og det vil sandsynligvis føre en mere afbalanceret livsstil med sig.

Får du så endda også akupunktur imod stress, så vil hele dit system afbalancere sig og tinnitus’en (i så fald den altså er stressbetinget) bedre sig.

Alt er godt. Du er happy og afslutter behandlingsforløbet hos din akupunktur og vender tilbage til din normale hverdag.

Men hvorfor vender problemet tilbage?

Sandsynligheden for, a at du falder fuldstændigt tilbage i dit gamle handlemønster – som du havde før du fik behandling – er ret høj. Og dermed også risikoen for at tinnitus’en vender tilbage. Nu er du pludselig ikke  så happy mere.
Du føler måske endda, at behandlingen ikke virkede og i dit hoved ændrer succesoplevelsen sig til at blive til en fiasko.

Men det er jo ikke behandlingens skyld. Eller akupunktørens.
Det er i det hele taget ikke nogens skyld. Men succesraten for en behandling kan i rigtig mange tilfælde godt afhænge af, hvordan man “opfører” sig under – og efter – behandlingsforløbet. Og så er der rigtig meget ubevidst vane med indover.

Tinnitus er i forvejen en lidelse, som er svær at behandle. Men det kan i principppet også dreje sig om alt muligt andet.
Det samme gælder stress, ondt i ryggen eller hvad som helst andet.

Hvis ikke du gør noget ved årsagen – så vil al behandling kun være symptomatisk og overfladisk.
Problemet vil komme igen.

Hvad gør jeg så når problemet vender tilbage?

Det bedste du kan gøre er, at få en opfølgende behandling, så snart problemet begynder at stikke snuden frem igen. Så kan det i rigtig mange tilfælde nemlig tages igen der. Inden det sætter sig helt igen.

Så er man nemlig i mange tilfælde nødt til, at starte mere eller mindre forfra. Hvilket jo igen betyder en større investering af tid og penge. Det er ligesom at sende sin bil til service.
Det kan godt være at du lige har fået en ny kobling i, fordi det var nødvendigt pga den gamle var blevet slidt pga uhensigtsmæssig brug.

Værkstedet sætter så en ny en i. Og hvis ikke du ændrer din måde at håndtere koblingen på i din bil, så må du forvente, at den også vil gå i stykker henad vejen. Så vender problemet tilbage!

Som klient (eller patient – kært barn har mange navne) bærer du altså selv en del af ansvaret for, at dine akupunkturbehandlinger bliver en succes.

Det er et samarbejde man indgår og hver part har hvert sit “ansvarsområde”. Akupunktørens ansvar er det at sikre dig den bedst mulige behandlingsintervention på det givne tidspunkt, overholde etiske regler og retningslinjer, hygiejne mm.
Dit ansvar er det så, ikke at modarbejde behandlingen, men istedet støtte op og finde det rigtige mindset frem.

Eksempel:

Du får akupunktur for tobaksafvænning.
Og det virker. Du har slet ikke lyst til at ryge. Trangen er væk, men du får alligevel den fantastiske idé lige at tage en smøg. Bare for at se hvad der sker.
Tænker du at trangen til cigaretter stadig er væk?

Nej, vel? Tværtimod, vil jeg nok mene.

Er det så akupunkturen der ikke virkede – eller var det din dårlige vane, stædighed eller omstændighederne, som var “skyld i” at det ikke virkede?

Jeg kan give præcis den samme behandling til 10 forskellige mennesker – for samme årsag, vel at mærke. Og ende ud med 10 fuldstændigt forskellige resultater.
Fordi vi netop er mennesker og ikke passer i ensformige kasser. Alle har nogle forskellige livsomstændigheder og dermed andre faktorer der spiller ind hos dem, som måske ikke er hos de andre.

Giver det mening?

Der gik i hvert fald en prås op for herren, som til dagligt arbejder som konsulent for store virksomheder.

“Jamen, det er jo præcis ligesom når jeg rådgiver de forskellige ledere og fortæller dem at de skal gøre dette eller hint, for at optimere deres virksomhed. Så kan de jo heller ikke sige, at det ikke virker, hvis de ikke gør det jeg har sagt! Sådan havde jeg slet ikke tænkt over det ift. akupunkturen.”

Nemlig! Og selvom det så ikke nødvendigvis er en direkte anbefaling som ikke følges, men mere omstændighederne omkring en lidelse eller ubalance som forbliver uændret. Så kan du simpelthen ikke regne med, at alting bare kører som smurt helt af sig selv.

Når det så er sagt, så vil du i rigtig mange tilfælde opdage, at det alligevel gør lige præcis det.

Især når du får behandling med de mere moderne akupunkturmetoder, som er tilpasset den vestlige verdens levevis og “fix-mig” mentalitet. Den ser vi jo desværre oftere end “jeg-er-klar-over-at-jeg-er-nødt-til-at-arbejde-med-mig-selv-og-ændre-noget” mentaliteten, som måske endda søger forebyggelse fremfor helbredelse.

Der findes flere lidelser, hvor sandsynligheden for, at du skal have opfølgende behandlinger regelmæssigt efter selve forløbet er afsluttet. Det kan eksempelvis være lidelser, som psoriasis, atopisk eksem, for højt (eller for lavt!!) blodsukker, stress, mm.

Det blev et meget langt stykke. Men jeg håber du fik et lidt større indblik i, hvordan akupunkturen virker – og hvorfor du altså nogle gange skal påregne yderligere behandlinger fremadrettet.

Du kan følge med i mange af de forskellige oplevelser jeg har i klinikken på min facebookside.
Den finder du her!

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *