8 myter om akupunktur

8 myter om akupunktur.

billede, akupunktur, elfving akupunktur, www.elfvingakupunktur.dk, randers, behandling, smertebehandling, myter om akupunktur

Der er en masse myter med hensyn til akupunktur.

Nogle af dem er sande, andre er direkte dumme – imens resten kun har en halv  fod i sandhedssuppen.

Hvis du læser videre, vil du opdage hvilke det godt kan betale sig at tro på.

1.  myte er, at akupunktur er smertefuldt.

Dette er i langt de fleste tilfælde slet ikke sandt. Der er dog nogle metoder, der gør mere ondt end andre. Til gengæld er de sindssygt effektive.

Der er også nogle enkelte mennesker, som er meget sensitive og derfor føler en svag smerte, imens andre ikke føler noget som helst. Der sker ingen vævsskade, når nålen går ind i huden eller trækkes ud og kun i meget sjældne tilfælde kan du få et lille blåt mærke.

2.  myte er, at du kan få hepatitis eller AIDS fra akupunktur.

Dette gælder kun, hvis de brugte kanyler ikke er steriliseret.
I Danmark vil det sandsynligvis aldrig ske, fordi akupunktører bruger sterilt pakkede engangsnåle og derefter deponerer de brugte nåle i dertil indrettede plastikbøtter.

3.  myte er, at akupunktur kun kan anvendes til behandling af smerte.

Dette er kun en halv sandhed, fordi denne holistiske behandlingsmetode har vist sig at gøre andre ting, såsom at hjælper dig af med afhængighed, til at tabe dig og forebygge visse sygdomme. Når det så er sagt, så er akupunkturen på nuværende tidspunkt stadig ikke fuldkommen accepteret i vores samfund og sundhedssystem. Selvom der er flere ting der tyder på, at akupunktur er ved at få fodfæste især indenfor smertebehandlingen. Men altså… der er mange andre ubalancer, som kan behandles med de små nåle.

4.  myte siger, at asiater er de eneste, der kan øve akupunktur.

Sikket noget pjat altså!! Siden 80’erne er der allerede kommet mange akupunkturuddannelser over hele landet. Skoler der underviser studerende i den avancerede teknik og hjælper dem med at blive godkendte akupunktører.
Det betyder, at alle, der har lyst til at lære om denne ældgamle praksis kan gøre det og hjælpe med at behandle patienter. Derudover har man i Danmark tårnhøje krav for at blive godkendt.

5. Femte myte siger, at læger ikke må tro på potentialet i alternativ medicin.

Dette er igen ikke sandt. Både fordi der langsomt men sikkert kommer flere læger til, som er åbne for tanken om at der findes andre måder at hjælpe patienter på, bortset fra konventionel medicin.
Faktisk er der allerede en del, som selv giver akupunktur, andre har intet imod, at anbefale en akupunktør, hvis de kan mærke at de selv kommer til kort. Eller hvis de har egne erfaringer med akupunktur.

Derudover er der så et gran af sandhed i dét, at læger ofte ikke gør det. Tror på alternative behandlingsmetoder, mener jeg. Men de må gerne! 😀

6. myte siger, at alle klienter får præcis samme behandling

Dette er ikke sandt. I hvert fald ikke i min klinik.

Det er sandt, at der er mange lidelser som kan behandles med samme punkter og få nåle.
Især når det handler om de moderne akupunkturteknikker.
Men det er ikke ensbetydende med, at det er alle, som får den samme behandling.

Den syvende myte er, at det er bedre, at få en læge til at udføre akupunktur.

Dette er nærmest så forkert som det kan blive.
Undervisningen på akupunkturskoler er meget anderledes end den måde der undervises på i medicinens verden. Det er en helt anden tilgang til mennesket. Der behandles ud fra et holistisk livssyn, som – selvom de nok selv vil påstå det – ikke altid er tilstede i den konventionelle medicin. Og ofte kun korte kurser i nåleteknik og særlige punkter, fordi deres fokuspunkt er andetsteds. Så vælg istedet en dygtig holistisk akupunktør.

Den ottende myte er, at akupunktur kun kommer fra Kina.

Dette er sandsynligvis ikke sandt. Godt nok er kineserne blevet sande eksperter i akupunktur og har helt sikkert den største del af æren for akupunkturteknikkerne. Men der er alligevel noget uenighed. Ikke at det gør den store forskel. Men spændende er det da.
Man mener at den kinesiske akupunktur er et par tusind år gammel og Kina har jo, som myten siger, heddet sig at være akupunkturens ophavsland.

Men så har man jo så sidenhen fundet 61 ’stikmærke’ tatoveringer på kroppen af den 5000 år gamle mumie man fandt i de østrigske alper d. 19. september 1991. Forskere mener at Ötzi (som han kaldes) har brugt disse punkter til en form for akupunktur. Sandsynligheden for, at denne mand har været et smut i Asien på den tid er nok ikke ret stor. Så det åbner jo et helt andet verdensbillede, hvilket jo er ret interessant. I hvert fald for en gammel nørd som jeg.

Derudover har akupunkturens visdom spredt sig til andre nationer i Asien, såsom Japan, Sydkorea, Singapore og Malaysia.

Mine ord om akupunktur

Selvom akupunktur har eksisteret i meget lang tid, er det stadig svært at få helt fast grund under fødderne i denne verden. Det etablerede sundhedssystem kæmper stadig imod, selvom det selv har svært ved at følge med de stadigt voksende ventelister af mennesker med lidelser, sygdomme, smerter og andet. Så selvom akupunkturen har bevist sit værd både igennem forskning og almen praksis, så er der altså lidt vej endnu – før vi kommer i mål.

Men akupunktur er så godt som smertefri, er virkelig omkostningseffektiv og mange undersøgelser har vist, at det er effektivt til behandling af forskellige sygdomme og forebyggelse af andre.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *